Tarinasivut

25.2.2021

Tositoimiin kunnossa olevilla välineillä ja tarvikkeilla

Lumikinokset vain jatkavat kasvuaan päivittäisten sateiden seurauksena. Miten hyödyntää tämä aika, kun ei vielä pitkään aikaan pääse puutarhassa ja kasvihuoneessa tosi toimiin?

Nyt olisi sopivasti aikaa muistella, oliko viime kesänä puutarhatöihin tarvittavat työkalut kunnossa ja tallessa: lapiot, harat, haravat, kottikärryt, suojaharsot, käsineet, sankot, vesiletkut ja -liittimet, kasvien tukikepit ja - narut, lannoitteet. Listaa voisi jatkaa loputtomiin.


Nyt en vielä noihin asioihin jaksa lumikinosten keskellä paneutua, mutta tein tarkistuslistan, jonka mukaan voin keväämmällä tehdä tarvittavat täydennykset. Nyt suuntaan katseen ajankohtaisempiin tarpeisiin - siementen idätyksessä ja taimien kasvatuksessa käytettäviin tarvikkeisiin.

Kylvöastioiden puhdistuksen ja pesun hoidin pääasiassa jo viime kesän lopulla, mutta niiden tarkistus on hyvä tehdä, kun tekee astioihin kylvösuunnitelmaa. Osa muovisista, ohuista istutuspoteista vaatii vahvistusteippauksen ja pohjalle on hyvä leikata valmiiksi huokoinen suojus, ettei multa valu pohjareiän kautta pois. Kun osa kylvöksistä ja taimista koulitaan uusiin ruukkuihin, on hyvä saada mukana siirrettyä myös lajinimike. Olen aiemmin käyttänyt  kasvien merkitsemisessä ruukkuihin teipattuja tarralappuja, mutta toisinaan tarran liimaus on kuivanut, nimike irronnut ja hävinnyt. On ollut täysi arvoitus, tuleeko tomaatintaimesta tuettava pihvitomaatti vai ruukkutomaatti, josta ei pitäisi varkaita poistaa.

Tänä vuonna olenkin ahkerasti leikellyt tyhjistä maito- ja piimätölkeistä liuskoja kasvien nimeämistä varten. Kun oikein kunnolla asiaan innostuin, tein keltaisesta kartongista liuskoja, jotka päällystin kaapissa vuosia lojuneella kontaktimuovilla. Näin kartonkiliuska ei ime mullasta kosteutta ja teksti pysyy hyvin tussilla kirjoitettuna. 

Paprikalajikkeet on jo ”laputettu”
ja tomaateillekin  nimikyltit pian valmiina 

Siemenpussien säilytyslaatikko pursuaa eri aikaan esikasvatettavien kasvien siemenistä, joten ne on järjestetty kylvöajan mukaan. Lisäksi kirjaan kalenteriini eri viikoille ko. ajankohtana kylvettävät kasvit. Näin ei tule huteja eli esikasvatettavat kasvit tulee kylvettyä ajallaan.

Kasvihuoneen istutussuunnitelman päivitän myös ennakkoon. Suunnittelen samalla kasvimaalle uutta rakennetta, jotta keväällä voikin keskittyä lähinnä valmiiden suunnitelmien toteuttamiseen.

2 kommenttia:

  1. Sinulla onkin kevätpuuhat jo hyvin aloiteltu ja suunniteltu. Kylvöpurkkien nimeäminen on välillä varsinainen aivopähkinä. Minä olen merkinnyt lajikkeet maalarinteipillä purkin kylkeen, mutta joskus sattuu todellakin sellainen teippi, mikä ei vain pysy ruukuissa kiinni. Perennojen ja sipulikukkien mukana tulevista muovisista nimiliuskoista saa todella kestäviä nimisäleitä, jos niitä ei tarvitse muualla. Yhdestä pienestä saa jopa kolme liuskaa, jos tarkasti leikkaa eikä tussin kärki ole liian paksu.
    Minulla on kevään kylvösuunnitelmat jo selvillä, mutta kasvimaan suunnittelu on pahasti kesken suorakylvöisten osalta. Pitää paneutua siihenkin vielä ennen toukokuuta.
    Luin läpi aikaisemmatkin postauksesi. Toivottavasti kasvit talvehtivat hyvin ja pääsemme kesällä näkemään paremmin istutuksiasi. Olisi kiva nähdä myös kotipihasi kukkia. Mukavia helmikuun viimeisiä päiviä!

    VastaaPoista
  2. Hei Minna, kiitos nimikointivinkistä - liuskoja ei tunnu koskaan olevan tarpeeksi, joten vinkkisi tulee käyttöön! Sinullakin näyttää kasvukauden suunnittelu jo hyvin käynnistyneen, joten lumien sulettua päästään heti tositoimiin.

    VastaaPoista

Kiitos vierailustasi blogissani! Kommenttisi ilahduttaisi minua.