Tarinasivut

9.2.2021

Rantatontilla tapahtui sitä sun tätä 2020

Talven aikana olimme kaadattaneet tontin rajalta jättiläismäisen pihakuusen, joka oli kahden talon välisellä paikalla saanut kasvaa jo 85 vuoden ajan. Syy puun poistoon oli järveltä suuntaavat kovat myrskytuulet sekä karisevien  havunneulasten aiheuttama kattorännien toistuva tukkeutuminen. Samalla poistettiin myös 26-vuotias lehtikuusi, minkä jälkeen saatiin nurmialuekin elpymään. TalonMies oli myös raivannut ja pilkkovat puun rungot ja oksat kuivamaan jo talven aikana, joten kesällä ei enää puista ja niiden kannoista näkynyt jälkeäkään.

Kuusien poiston yksi syy oli myös se, että naapurien kanssa oli suunniteltu vanhan, osin jo lahoavan lauta-aidan korvaaminen pensasaidalla. Aitakasviksi valikoitui kartiotuija Trabant, koska se soveltuu hyvin luonnon keskelle järven rannalta metsään ylettyvälle rajalle. Kun tuijat oli istutettu rajalle kaivettuun istutusojaan uuteen multaan, alkoi koko kesän kestävä aitataimien kastelu-urakka. Syksyllä kaikki aitataimet näyttivät hyvin juurtuneita, mutta ensi keväänä nähdään niiden talvenkestävyys.Kesän uutuus oli myös kasvihuoneen lähelle sijoittuva kasvimaa. TalonMies innostui maan muokkaukseen ja uuden mullan hakuun. Mikäs siinä sitten, kohopenkkien teko ja kasvien kylvö ja istutus oli helppo tehdä valmiiksi muokattuun maahan. Salaatit, pavut, avomaan kurkut ja kesäkurpitsat kasvoivatkin hyvin, mutta perunat, retiisit ja nauriit jäivät heikkolaatuisiksi. Maanpäällinen sato siis onnistui, maan sisällä kasvanut ei. Kasvimaalle osuu järven suunnalta tuuli suoraan, joten muutoksia on siis suunniteltava seuraavaa kasvukautta ajatellen.

Blogin kirjoittamiselle ei aiemmin ole löytynyt aikaa, mutta nyt siihen onneksi on. Samalla huomaa, että tämä kirjoittaminenkin toimii hyvänä muistilistana itselle. Nimittäin meinasi unohtua viime kesän ehkä mieluisin puuha - rannan ison perennapenkin keskiosaan uusien taimien istuttaminen ja omenapuiden alle sijoittuvan maanpeitekasvien alueen kasvivalikoiman laajentaminen. Koska rantapuutarhassa tuulee usein, tutustuin matalakasvuisiin perennoihin, suunnittelin hankinnat, kirjasin ylös lajien korkeudet, kukinta-ajat, kukkien värin ja tarvittavat määrät lajeittain. Ja vasta sitten suunnistin paikalliseen, yksityiseen taimitarhaan ostoksille. Osa istuttamistani kasveista ehti kukkia heti ensimmäisenä kesänä ja odotankin mielenkiinnolla tulevan kesän kukintaa.

2 kommenttia:

  1. Ihana piha teillä! Itse asustelen kerrostalossa, mutta olen jo jonkun aikaa katsellut omakotitaloja, sillä olisi ihana jos olisi oma puutarha ja kasvihuone. Onneksi kerrostalomme yleiset tilat ovat viihtyisät ja kiinteistöpalvelut pitävät niistä hyvää huolta.

    VastaaPoista
  2. Kiitos, Sari. Oma puutarha antaa kyllä paljon iloa ja siellä riittää monenlaista puuhaa. On ollut kiva huomata, että kerrostalojen pihoihin on myös alettu lisäämään viheralueita ja usein asukkaat kaunistavat sisäänkäyntejä kesäkukkaruukuin. Ne tuovat iloa myös ohikulkijoille.

    VastaaPoista

Kiitos vierailustasi blogissani! Kommenttisi ilahduttaisi minua.