Tarinasivut

15.2.2021

Muisto hyvästä tomaattisadosta hymyilyttää

 

Mehukas ja maukas ”Marmande”Tomaattilajien runsaus on houkutellut monena vuonna kylvämään siemeniä reippaasti yli tarpeen. Kun taimet ovatkin sitten kasvaneet hyvin, on niitä sijoitettu kasvihuoneessa kasvatuslaatikoiden lisäksi sankoissa ja ruukuissa myös käytäville. Ja osa lahjoitettu ystäville.

Kasvatan kirsikka-, päärynä-, pihvi- ja perustomaatteja - siis kaupan siemenpusseista saatavia lajikkeita. Tänä vuonna ajattelin kokeilla kylvää myös kaupan heviosaston maukkaiden tomaattien siemeniä, vaikka niiden käyttö voikin olla riski - lopputulos voi yllättää. Ei voi tietää, jos ei kokeile. 

Tomaatin kasvattaminen kasvihuoneessa vaatii kyllä melkein päivittäin toimenpiteitä. Useimmista lajikkeista ”varkaat” on syytä poistaa muutaman päivän välein, sillä ne kasvavat hurjaa vauhtia vieden kasvilta turhaan energiaa. Lämpötilaa kannattaa myös tarkkailla. Meillä on koko katonharjan pituinen mekaanisesti avattava kattoluukku, jota kyllä päivittäin kasvuaikana avataan ja suljetaan riippuen auringonpaisteesta ja tuulesta. Kun osa tuuletuksesta hoidetaan päädyssä olevasta ovesta, myös tuulen suuntaa on tarkkailtava, ettei järveltä päin tuleva tuuli katko lähellä ovea olevien kasvien varsia.15.2.2021: Nyt en malta enää odottaa, vaan tomaatin siemenet pääsevät kylvömultaan. Idätys tapahtuu leivinuunin päällä, jossa on lämmintä. Kun siemenet ovat itäneet, siirrän ne kasvatushuoneeksi tänä vuonna valikoituneeseen ”työhuoneeseen”, johon on lisätty väliaikaisesti valaistusta.
Maaliskuun lopulla taimet siirtyvät Rantatalon lasitetulle, valoisalla kuistille ennen kasvihuoneeseen istuttamista (toukokuussa).

Lajikkeita kylvöön 2021

Lajikemäärä lähentelee jälleen kymmentä, joten nyt pitää olla malttia siementen kylvössä, sillä taimimäärä saisi kyllä jäädä hieman viimevuotista pienemmäksi. Siemenet itivät tuolloin hyvin ja 70 taimea oli istutettaessa ihan liikaa, nyt pitäisi taimimäärä saada jäämään lähelle 50. Siispä on skarpattava jo kylvön yhteydessä, koska ylimääräisiä ja elinvoimaisia taimia en raaski heittää pois vaan niille tulee kuitenkin etsittyä jokin astia ja paikka.

Itsekasvatetut tomaatit ovat tosi herkullisia ja suoraan kasvihuoneessa poimittuna niiden maku ja mehukkuus on kyllä yhtä hyvä kuin vaikkapa Italiassa nautituissa tomaateissa. Nyt taas uutta omaa satoa odotetaan vesi kielellä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailustasi blogissani! Kommenttisi ilahduttaisi minua.