Tarinasivut

28.3.2021

Kasvatuspäiväkirjan päivitys III

Valoa, lisää valoa!  Kun ulkona valon määrä lisääntyy, taimet kääntyvätkin sen seurauksena kohti ikkunaa eikä lisävalolla enää ole niin suurta vaikutusta, kuin oli kasvun alussa. Kääntelen ja siirrän kasveja, jotka ovat ikkunan ääressä, jotta ne saavat tasapuolisesti hyvät olosuhteet vahvistumiselleen. 

Syysleimun taimet pääsevät koulittaviksi

Nyt sisällä kotona alkaa jo olla melkoinen viidakko, joka on jakaantunut neljässä huoneessa ikkunoiden ääreen. Onneksi vanhoja ruukkuja on tullut säilytettyä, mutta koulimisvaiheessa tuntuu, ettei niitä sittenkään ole riittävästi. Multaa ja turvetta onneksi juuri haettiin lisää - siitä ei kouliminen jää kiinni. Tomaatit koulin jo toistamiseen isompiin ruukkuihin ja pian on perennojen ja kesäkukkien koulimisen aika. Paprikan ja tomaatin taimet ovat vahvoja ja näyttävät terveiltä kasvustoista. Harsosääskien invaasio on ollut kuitenkin melkoinen pettymys tänä keväänä. Kelta-ansat onneksi tehoavat ja siirryttyäni taimien altakasteluun mullan pinta on kuivahtanut ja harsosääskien määrä tehokkaasti vähentynyt.

Esikasvatusaika on pitkä useilla kasveilla, mutta on tunnustettava, että joka kevät malttamattomana otan kylvöissä varaslähdön sen seurauksena, että kasvit ovat sisällä huoneissa pidempään, kuin niiden tarvitsisi olla. Taimikasvatuksen ensivaiheen toteutan kotona, mutta sitten pääosa taimista siirtyy rantatalolle. Ennen rannalla sijaitsevaan kasvihuoneeseen siirtoa kasveilla on lasitetulla kuistilla noin kuukauden pituinen ajanjakso, joten kasvit ovat melko suuria ja vahvoja siirtyessään lopulliselle kasvupaikalle.

Kuin varkain on maaliskuu kulunut ja on jo lopuillaan. Kesäaikaankin siirryttiin tänä aamuna ihan rutiinilla. Siemenpussilaatikko pitääkin ottaa taas esille ja tutkia, mitkä siemenet ovat seuraavina kylvövuorossa.

6 kommenttia:

 1. Minäkin kääntelen päivittäin valoon latvansa kääntäviä taimia, jotta kasvaisivat jotakuinkin tasapainoisesti.
  Jännää miten osa siemenistä vaatii pitkän itämisajan ja toiset taas puskevat lähes saman tien mullasta. Lajikkeellakin näyttää olevan eroja. Kylvin näet muutama päivä sitten kahta lajiketta salkoruusuja. Toinen lajikkeista taimettui tosi nopeasti ja toisesta ei näy vielä mitään merkkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, ne salkoruusut on varmaan upeita. Jäänkin odottamaan niiden kuvia blogissasi.

   Poista
 2. Hienot taimet sinulla syysleimuissa. Minulla ei ole vielä edes itäneet. No mutta ei siinä nyt mitään suurta vahinkoa tapahdu minulla niitä kyllä on iso pitkä penkki. Mutta tätä yhtä lajia olisin mökille vielä halunnut. Nämä on kotoonta kerättyjä siemeniä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä onnistuivat yllättävän hyvin viime syksynä keräämistäni siemenistä. Kylmäkäsittely ja idättäminen ei muille perennojen siemenille sit onnistunutkaan.

   Poista
 3. Komean kokoiset syysleimut. Minäkin huomasin, että aurinkoisella säällä taimet kääntyvät ikkunaa kohti, vaikka kasvivalo olisikin päällä. Olen aina kotona ollessani kiikuttanut muutaman eniten valoa kaipaavan taimilaatikon aurinkoisimmalle ikkunalle, mutta työpäivinä joutuvat olemaan länsi-ikkunalla. Aurinkoista maaliskuun loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan näissä taimissa kyllä hommaa ja varsinkin nyt, kun kaikki alkavat kasvamaan kokoa ja korkeutta. Päivittäin niitä kyllä tulee tarkasteltua ja käänneltyä valon suuntaan. Onnea kevätpuuhiin!

   Poista

Kiitos vierailustasi blogissani! Kommenttisi ilahduttaisi minua.