Tarinasivut

12.3.2021

Kasvatuspäiväkirjan päivitys II

Maaliskuussa valon määrä ja päivän pituus ovat merkittävästi kasvaneet. Lisävaloa tarvitaan kuitenkin edelleen, jottei taimien energia mene pelkästään pituuskasvuun. Kasvatustilana toimivaan huoneeseen on jo pitänyt siirtää lisäpöytä siementen kylvöjen laajentuessa ja pääosa n. 30 pelargonian taimesta täytyikin siirtää  pois uusien kasvien tieltä makuuhuoneen ja olohuoneen ikkunoiden ääreen. 

Paprikan taimet ovat kasvaneet odotetusti ja näyttävät terveiltä. Päivittäin on kuitenkin varmistettava, ettei ikkunasta pääse aurinko paistamaan suoraan lehtiin, sillä ne palavat tosi herkästi ja käpertyvät haihduttaessaan kosteutta. Myös mahdollisia tuholaisia tarkkailen päivittäin. Keltaiset liimalaput (torjuntatikut) ovat tehokkaita, sillä hyttysiä ei juurikaan näe lentelevät, mutta lappuihin liimautuu lisää harsosääskiä joka päivä. 

Tänä vuonna kasvatan paprikoista ainoastaan suippopaprikoita (punainen ” Thor” ja keltainen ”Astor”) sekä oranssia minipaprikaa kaupan paprikoiden siemenistä. Nyt tutustun myös chilipaprika Biquinhoon neljän taimen avulla. Kääntelen taimiruukkuja, jolloin paprikat kasvavat tasaisesti. Tukikeppeinä tässä vaiheessa käytän isoja grillaustikkuja, etteivät taimet katkeile käänneltäessä. 

Paprikat

Tomaatin taimet on koulittu kukin omiin ruukkuihinsa ja ne tarvitsevat lisävaloa, etteivät varret hujahda liian pitkiksi ja hennoiksi. Tomaattilajikkeina tänä vuonna kasvatan pihvitomaattia (Marmande), tavallista ( Moneymaker), punaista kirsikkatomaattia (Gardener`s Delight) ja keltaista marjatomaattia (Golden Currant) , päärynänmuotoista keltaista pientä tomaattia ( Yellow Pearshaped), sekä ruukkutomaattia (Tiny Tim).

Tomaatit

Yrteistä basilica ja sitruunamelissa sekä ruohosipuli ovat vasta aluillaan, mansikkakoiso kylvetty myös.

Etualalla tomaatteja, kelmun alla yrtit ja oikealla lobeliat

Kesäkukista lobelioiden lisäksi kylvin tällä viikolla useita petunialajikkeita, mutta samettikukat kylvän myöhemmin. Hyvässä kasvuvaiheessa ovat myös talvetetut ja leikatut pelargoniat. Myös pistokkaista lisätyt ja samoin siemenistä kylvetyt pelargoniat ovat elinvoimaisia taimia.Pelargoniat

Klementiinin taimet näyttävät terveiltä viherkasvien aluilta.


Matka siemenestä satoa tuottavaksi kasviksi on mielenkiintoinen. Päivittäin tulee kasveihin muutoksia ja toisinaan havahdun siihen, että uuden lehden näkeminen saa hymyn kasvoille. Onni tulee pienistä asioista. Oi, ihana kesä - pian se on taas täällä!

6 kommenttia:

 1. Sinulla onkin jo komean kokoisia taimia. Ovat selvästi saaneet lisävaloa ja hyvää hoitoa. Nyt on hyvä odotella kesää ja sitä, että saa taimet vihdoin ulos. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Minna, kiitos vierailusta. Kesää odottaessa puuhaa riittää. Mukavaa viikonloppua sinullekin:)

   Poista
 2. Erittäin elinvoimaisia taimia! On tää niin mukavaa, eikö totta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos:) Tulee kyllä niin hyvä mieli kasvun ihmeitä seuratessa.

   Poista
 3. Reipasta menoa :). Sinulla on esikasvatus hyvässä vauhdissa ja paprikat näyttävät komean kokoisilta.
  Tämä on niin mukavaa puuhaa ja nyt vain toivoisi kevään etenevän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Päivi, kiitos mukavasta kommentistasi. Yhteinen puuhastelu yhdistää meitä kaikkia viherpeukaloita:)

   Poista

Kiitos vierailustasi blogissani! Kommenttisi ilahduttaisi minua.