Tarinasivut

16.6.2022

Viljelylaatikot vuoroviljelyyn

Osallistuin kevättalvella 2022 Marttojen luentosarjan Viljelylaatikoissa kasvatus -osioon, jossa tuli useita käytännön vinkkejä mm. kasvivalintoihin sekä vuoroviljelyn toteutukseen. 

Osa kasveistahan on esikasvatettavia, osa suorakylvettäviä. Niiden kasvutapa poikkeaa myös, sillä osa kasvaa ylöspäin ja osa maanmyötäisesti matalana. Osasta kasveista hyödynnetään maanpäälliset osat ja juureksista maan sisällä kasvavat kasvinosat. Vuoroviljelyä voi toteuttaa useammallakin tavalla, mutta käytännöllistä on kierrättää vuosittain  kasveja eri kasvupaikoilla  niiden ravinteiden vaatimusten mukaisesti. 

 

Mikäli käytössä on neljä viljelylaatikkoa, on viljelykierto selkeää toteuttaa niin, että kasvit jaetaan ravinteiden tarpeiden mukaan: paljon ravinteita tarvitseviin, kohtalaisesti ravinteita tarvitseviin ja vähän ravinteita vaativiin. Neljäs laatikko voisi olla kokonaan maata parantavien kasvien kasvualustana. 

Itselläni on Rantatalon puutarhassa kolme suurta viljelylaatikkoa, jotka mieheni rakensi käytettävissä olevan tilan mukaisesti. Neljäs kasvualusta on kohopenkki, jota voin myös käyttää osana vuoroviljelyä.

Runsaasti ravinteita vaativia kasveja ovat mm. kesäkurpitsa, avomaankurkku, purjo ja valkosipuli, lehtikaali. Kohtalaisesti ravinteita tarvitsevat  nauris, porkkana, sipuli, tilli, punajuuri, kyssäkaali. Vähillä ravinteilla pärjäävät etenkin lamopinaatti, basilika, salaatit, persilja, sitruunamelissa ja rakuuna.

Talvella tekemäni suunnitelma kasvulaatikoihin sijoitettavista kasveista jäi tyttäreni toteutettavaksi, joten jännityksellä odotan, miten ja mitä kasveja on kasvamassa. Nyt jo tiedän, että ruusukaalia siellä ei kasva ja herneet muutaman muun kasvin kanssa on kylvetty Kotitalon puutarhan kahteen isoon viljelylaatikkoon.

Parin päivän päästä kylvökset ja kasvien tilanne selviävät minulle, kun lopultakin pääsen Rantatalon puutarhaan kiertelemään ja aloittelemaan kevyitä puutarhatöitä.



6 kommenttia:

  1. Eikö ole ihanaa päästä taas hommiin mukaan. Lavaviljely on mukavaa puuhaa ja jonkinlaista vuoroviljelyä mekin harrastamme. Monivuotisia yrttejä emme siirrä mihinkään ne on omassa ryhmässään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Odottavan aika tuntuu pitkältä, mutta sauvat on heitetty nurkkaan ja kantakenkää tarvitsee käyttää enää kolmisen viikkoa. Niinpä aloittelen puutarhatyöt pikkuhiljaa ja viljely laatikoissa mahdollistaa jo niiden hoidon (isot, tasaiset käytävät välissä). Jos olisi kohopenkit, joutuisin vielä odottelemaan monta viikkoa.

      Poista
  2. Varmasti kiva päästä tauon jälkeen jälleen puutarhatöiden pariin.
    Mukavaa viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Odottavan aika on kyllä tuntunut pitkältä, mutta onneksi vielä on paljon kesää jäljellä puuhasteluun puutarhassa.

      Poista
  3. Kiva, että pääset jo aloittelemaan kevyesti puutarhatöiden tekemistä. Minä menin aikaisemmin joidenkin kasvien osalta vuoroviljelyn periaatteiden mukaisesti, mutta tänä vuonna kokeilen ensimmäistä kertaa ihan kunnolla sekaviljelyä. Samassa lavassa on siis sekaisin vähän kaikkea sopivat kumppanuuskasvit huomioiden. Saa nähdä, kuinka onnistuu. Toistaiseksi näyttää lupaavalta, mutta oppia varmasti vielä tarvitaan, jotta homma lähtee toimimaan kunnolla. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sekaviljelyssä on kyllä puolensa, kun saa sijoittaa kasvit oman mielensä mukaan ja kyllähän ne kasvavat sekalaatikoissakin. Lannoittamisella sadon aina voi varmistaa.

      Poista

Kiitos vierailustasi blogissani! Kommenttisi ilahduttaisi minua.