Tarinasivut

31.1.2022

Lähiruokaa

Ajankohtainen aihe ilmastonmuutokseenkin liittyen on oma hiilijalanjälki. Sitä en kuitenkaan ole kovin usein tullut pohtineeksi, kun  puutarhassa puuhailen tai maata muokkailen valmistellen hyötykasvien istuttamista. Toisaalta käyttäytymisen muutos lähiruokaa suosivaksi on yksi askel oikeaan suuntaan.

 

On kyllä hyvä käyttää oman satokauden kasviksia, kun ne kypsyvät. Tomaatit, kurkut, paprikat, herneet, kurpitsat ym. maistuvat parhaimillaan tuoreina käytettyinä. Samoin on  järkevää poimia hedelmiä, kerätä ja myös säilöä marjoja ja sieniä. Itsekasvatetut tai ainakin kotimaiset kasvikset ovat myös ilmaston kannalta hyvä valinta, niiden kuljetuskustannukset ja päästöt ovat pienemmät.

 ~~

Toki, kun talvikauden aikaan klementiinit ja appelsiinit tulevat kauppoihin, kyllä ne löytävät tiensä myös meille. Hedelmät  ovat hyviä ja helposti mukana kulkevia  välipaloja. Kun pyrimme siihen, että syömme säännöllisesti viidesti päivässä, viikossa välipala-aineksia tarvitaan melkoisesti. Kesäisin on vaivatonta, kun tarvittavat ainekset löytyvät helposti kasvihuoneesta tai mansikkamaalta. Talvisin välipalat vaativat enemmän paneutumista.

~~

Olen viimeisen vuoden kuluessa kasvattanut systemaattisesti kasvisten osuutta ruokavaliossamme. Helpoiten se onnistuu vihersalaattien tai raasteiden muodossa, mutta myös itsetehdyt kasvispihvit ja -piirakat maistuvat herkullisilta. Smoothiet eivät ole vielä olleet säännöllisesti mukana menussa, mutta ensi kesälle aion lisätä niiden valmistusta omista aineksista.

 ~~

 

Kun otsikko on lähiruokaa, en voi ohittaa tuoretta järvikalaa, jota meillä on tarjolla ympäri vuoden mieheni kalastusharrastuksen seurauksena. Kypsennystavat vaihtelevat saaliin ja ajankohdan mukaan. Kun talvisin leivinuuni on lämmitetty, syntyy siellä maukkaita uunikaloja ja omalla reseptillä herkullista ketsuppikalaa. Kalapihvejä teemme myös, kalakeittoa unohtamatta. Ja kesäisin myös savustamme ja grillaamme kaloja.


Tämän talvikalastuskauden suurin haukimonsteri painoi 15 kg. Useimmiten ruokapöydässämme on kuitenkin ahventa, madetta,  lahnaa tai kuhaa.

 ~~

Lihatuotteet ostamme kaupasta ja lihan alkuperän tarkistamme joka kerta. Vain suomalainen liha siirtyy ostoskärryyn.

 

Teemme ruokaostokset kerran viikossa ja samalla toimitamme myös iäkkäälle äidilleni ruokatarvikkeet hänelle kotiinsa. Näin tulee toimittua suunnitelmallisesti ja ostettua harkiten täydennystä kaappeihin, ja samalla hiilijalanjälkemme on pienentynyt - edes hieman. Omavaraisuutta koetamme edelleen kasvattaa, sillä kotona tehty ruoka omista raaka-aineista on kyllä ihan parasta! Toivotaan siis hyvää kasvukautta ja runsasta satoa tällekin vuodelle!



4 kommenttia:

  1. Itse kasvatetut vihannekset ja juurekset maistuvat aina parhaimmilta ja luomuna kasvattaessa tietää aina mitä suuhunsa laittaa. Myös ostoruoassa suosimme mieheni kanssa aina luomutuotteita, jos niitä suinkin vain on saatavilla. Olisi ihana syödä suoraan merestä pyydystettyä, tuoretta kalaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivasti on luomutuotteiden tarjonta lisääntynyt viime vuosina. Toisinaan tuottajat tarjoavat torilla mahtavia tuotteita ja REKO-lähiruokarenkaan kautta heiltä voi tehdä Facebookissa ennakkotilauksia toripäivälle.

      Poista
  2. Kesäaikaan omasta pihasta saa kivasti täydennystä ruokapöytään. Talvella on oltava kaupassa tarkempi, mitä kotiin kantaa. Me olemme jo vuosia käyneet kaupassa pääosin kerran viikossa. Joskus joutuu jotain välissä hakemaan. Suunnitelmallisuus helpottaa ostoksia ja ruoanvalmistusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin juuri. Hyvän suunnittelun seurauksena ei tule juurikaan ruokahävikkiä ja ruokavaliokin pysyy monipuolisena.

      Poista

Kiitos vierailustasi blogissani! Kommenttisi ilahduttaisi minua.