Tarinasivut

25.3.2022

Ilman pielikkejä ei tule kesää

On jokasyksyinen pohdinta, yritänkö talvettaa pielikit eli pelargoniat. Niinpä lähes joka talvi minulla on erilaisia pelargonioita uinumassa ruukuissaan kotona tai rantatalossa yhdessä huoneessa, jonka lämpötila talvikaudella pidetään noin +12 asteessa. Valon määrän lisääntyessä ohuet oksat venähtävät nopeasti ja leikkauksella pyrin saamaan kasvien voiman suuntaamaan uusien, napakoiden lehtien kasvatukseen.

Talvehtineiden pelargonioiden leikkaus - ennen ja jälkeen

Keväisin huomaan kylväväni pelargonian siemeniäkin varmistamaan kesäisten kukkien riittävyyden kahdessa puutarhassamme. Niin tein tänäkin vuonna ja valkeat, vaaleanpunaiset ja punaiset lajikkeet ovat jo pikkutaimina kasvamassa kukin omassa ruukussaan. Istutin pelargonian siemenet tammikuun puolivälissä  kylvömultaan, josta ne koulin kuukauden kuluttua ensimmäisen kerran taimimultaan. Nyt on jo toinen siirto tehty isompiin ruukkuihin, joissa taimet saavat kasvaa lopulliselle kasvupaikalle siirtoon saakka.

Pelargonian taimet 10 viikkoa kylvöstä

Kun puutarhamyymälät keväällä avaavat ovensa, käyn kurkkaamassa myös niiden pelargoniatarjontaa. Niiden taimet ovat vahvempia ja pensasmaisempia kuin itsekasvatetut, mutta muutamassa viikossa omat kukat kyllä saavuttavat myynnissä olevien kokoluokan. Latvon kasvit keväällä, mikä hidastaa kukintojen muodostumista. Leikkauksen avulla kasveista tulee kuitenkin tukevat ja pensasmaiset.

Leikattu emokasvi vahvassa kasvussa

Yksi syy pelargoniainnostukseeni on se, että ne jaksavat kukkia koko kesän pitkälle syksyyn. Yksinkertaiset kukinnot kestävät yllättävän hyvin järven rannalla sadetta ja myrskyä sekä auringon paahdetta. Lannoitan pelargonioita koko kesän ja poistan säännöllisesti kellastuvat lehdet ja vanhenevat kukinnot, jotta kasvien energia suuntaa uusien kukintojen kehittämiseen.


 

5 kommenttia:

  1. Voi miten terhakoita pelargonian taimia. Pelargoniat ovat kyllä kiitollisia kasvatettavia ja kukkivat tosiaan hyvin hoidettuina pitkälle syksyyn.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pelargonia on kyllä kiitollinen kukkija, kun sen kasvuolosuhteet ovat kunnossa. Kasvatusaika siementen kylvämisestä kukinnan alkuun on pitkä eivätkä taimet puutarhalta ostettuinakaan ole kalliita. Näiden kasvattaminen on vain niin mukavaa puuhaa, ettei aiemmin tekemäni päätös kesäkukkien kasvattamatta jättämisestä onnistunut tänäkään vuonna.

      Poista
  2. Todella napakat pelaguun taimet. Pelaguu on parhaita aurinkoisen paikan kesäkukkia.
    Olen itsekin kasvattanut pelaguita siemenestä. Parhaillaan ikkunalaudalla talvehtii 2 Inspire Pinkiä ja kolme Rasberry Rippleä. Kiva, että otit tämän pielikkiasian esille, sillä on jo aika latvoa omia pelaguitani. Saanpa taas uusia pistokkaita.
    Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
  3. Reippaan näköisiä pelakuun taimia sinulla. Pelargoneilla on ansaittu paikkansa kesäkukkien joukossa. Minä olen ihastunut niissä erityisesti siihen, että ne kestävät hyvin kuivahtamista ja paahdetta, ja kukkivat silti runsaasti koko kesän. Syksyllä sietävät kylmääkin aika hyvin, joten ei ole tarvis kiikuttaa niitä sisälle, jos lämpötila saattaa käväistä hetkellisesti nollassa. Toistaiseksi minulla on ollut vain kahta erilaista pelakuuta, mutta täksi kesäksi olen saamassa lisäksi yhden 'Apple Blossomin'. Äitini onnistui omansa talvettamisessa ja on saanut siitä jo pistokkaita juurrutettua, joten yksi taimi riittää minullekin. Siemenistä en ole koskaan pelakuita kasvattanut, vaikka muuten tykkäänkin siementen kanssa puuhailla. Mukavaa päivää!

    VastaaPoista
  4. Olen myös talvettanut pelargoneja, mutta ihan normaalissa huoneenlämmössä, koska muuta paikkaa ei ole. Siemenistä kasvattaminen on mielestäni helppoa ja taimet ovat napakoita heti pieninä. Kukkiminen siirtyy vaan myöhälle kesään, kun ei ole kasvulamppuja antamassa "energiaa" vaikka kylväisi aikaisin.

    VastaaPoista

Kiitos vierailustasi blogissani! Kommenttisi ilahduttaisi minua.