Tarinasivut

22.2.2022

Multaa sormissain - taimien koulinta on alkanut!

Kalenterissani oli tammikuulle itse kirjoittamani muistutus maltillisesta siementen kylvämisestä, ettei kotitalo muuttuisi jälleen viidakoksi ennen kasvien siirtämistä rantatalolle ja lopulta kasvihuoneeseen. No, maltoinko riittävästi? Tammikuun loppupuolella kylvin suippopaprikalajikkeiden ja pelargonioiden siemenet ja siinä samalla päätin kylvää myös ruusukaalin ja basilikan. 

Sain hyvän vinkin, että pensastomaatin aikaisella kylvämisellä nopeutuu oman tomaattisadon saanti.  Siispä multaan pääsivät myös pensastomaatin siemenet.

No, nyt on myös 'Tiny Tim' -pensastomaatin taimia sellainen 30 kappaletta jo koulittuna.  Pensastomaatti ei kasva korkeaksi, ei vaadi tuentaa eikä varkaiden poistoa. Hyvät kriteerit siis aloittaa kasvatus lisävalaistuksen avulla ehkä jo nyt. 

Suippopaprikalajikkeina minulla kasvaa punainen 'Thor' ja keltainen 'Astor'. Lisäksi kasvatan minipaprikaa, jolle en enää muista lajiketta.  Kaikki paprikan siemenet ovat jo usean vuoden ajan otettu omista paprikoista ja itävät tosi hyvin. Maku on mehevä ja sato runsas.

 

 

 

 

 

Basilika on ollut hyvä kumppanuuskasvi tomaateille kasvihuoneessa, joten ehkä basilikat taas löytävät lopullisen kasvupaikkansa sieltä. Basilikaa tulee käytettyä aivan liian vähän siihen nähden, kuinka paljon sitä meillä yleensä kasvaa. Ehkä alkavan kasvukauden yksi tavoite voisikin olla basilikan ja muiden yrttien käytön lisääminen.

Ruusukaalia en aiemmin ole kasvattanut, mutta nyt yhdeksän urheaa taimen alkua on koulittu omiin ruukkuihinsa. Ruusukaalin kasvu siemenestä sadoksi vie kauan, joten siksi innostuin kylvämään siemenet jo nyt. Toivottavasti kasvuolosuhteet ovat sopivat taimikasvatuksen ajaksi. Lopullinen sijoitus tulee olemaan keittiöpuutarhan yhdessä viljelylaatikossa kenties avomaan kurkkujen seurana. Ruusukaali kasvaa jopa 70 cm korkeaksi, joten avomaan kurkkujen kasvaessa maata pitkin, yhdistelmä saattaa olla hyvä mm. viljelytilan käytön suhteen. Kaalien suojaaminen on varmasti tarpeen, eikä suojaamisesta ei ole haittaa kurkuillekaan.

Nyt siis ovat sormet saaneet tällä kasvukaudella ensi kosketuksen multaan! Tuntuupa hyvältä! Nyt maltan odottaa seuraavien siemenkylvöjen osalta maaliskuun alkuun. On siis aika suunnata katse huonekasveihin, tarkistaa viherkasvien kunto ja multatilan riittävyys. 

Joko sinulla on multaa kynsien alla?

8 kommenttia:

 1. Olet kyllä aikaisessa tomaattien ja ruusukaalin kanssa! Toivottavasti saat viidakon pidettyä kurissa ja aikaista satoa kummastakin. Minulla on ollut ruusukaalia nyt kolmena vuonna ja viime kesänä ehkä pääsin sen kasvatuksen kanssa parhaiten sinuiksi. Se kasvaa alkukesällä todella hitaasti ja tulee jo epäilys, ehtiikö se tehdä ollenkaan satoa. Sitten kun kelit viilenevät, alkaa pieniä keriäkin ilmestyä lehtihankoihin ja jos malttaa vain odotella, niin kyllä ne kasvavat syöntikokoisiksi. Etukäteen jo vinkiksi, että ruusukaali kestää syksyllä hyvin parin vuorokauden pakkasen ja jopa -6 astetta ilman mitään suojausta. Kasvu jatkuu, kun sää taas lämpenee.
  Multaa on ollut itsellänikin jo pitkään kynsien alla lähinnä kylvöjen muodossa. Eilen koulin kelloköynnökset ja hopeaputoukset, joten tämän kevään koulintaurakkakin on aloitettu. Huomenna yritän ehtiä hakemaan kaupasta multaa, jotta pääsen kylvämään ja koulimaan lisää. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistäsi. Pitää siis malttaa syksyllä ruusukaalien kanssa ja odotella rauhassa. Pensastomaatit ovat nyt jo vahvoja pikkutaimia, mutta muut tomaattilajikkeet kylvän vasta maaliskuussa. Tänään on tosi aurinkoista, mutta muina päivinä kyllä tarvitaan edelleen runsaasti lisävaloa pikkutaimille.

   Poista
 2. Hienot taimet sinulla. Minä en kylvä tänä vuonna mitään mikä pitää esikasvattaa. Me käytämme paljon basilikaa tuoreeltaan läpi talven ihana yrtti ja olisin onnellinen jos minulla olisi kasvihuone niin saisin kasvattaa sitä paljon. Ruusukaalia olen kyllä lavassa kasvattanut ja sain hyvän sadon kun leikkasin latvan jossain vaiheessa niin aloittaa silloin kerien kasvattamisen suureksi. Sisäkukille en ole myöskään saanut multia vaihdettua vaikka sitä on kotona. Mutta pitää alkaa kunnostautua tässäkin asiassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät on vasta ajatuksissa, joten ei mitään kiirettä - huonekasvienkaan kanssa. Minulla on nyt erittäin hyvä lisävalaistus pikkutaimille, joten sen takia jo osa kasveista kylvetty ja koulittukin. Loput siemenpussit saavat odottaa niiden oikea-aikaista kylvöä. Aurinkoista kevään odotusta sinulle!

   Poista
 3. Terhakkaita taimia jo noin paljon. Ajoissa olet, mutta saatpa sitten satoakin toivottavasti aikaisin. Itse en ole vielä sormiani multaan laittanut, vaikka kyllä jo chili/tomaatti/paprikakylvöt pitäisi tehdä.
  Päätin jäädä lukijaksi blogiisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Riitta, kiitos kommentistasi. Valon määrä on hurjasti lisääntynyt ja se on vauhdittanut pikkutaimia entisestään vahvaan kasvuun.

   Poista
 4. Sinulla on jo täysi hönkä päällä ja hurjasti reippaita taimivauvoja kasvamassa. Melkoinen määrä pensastomaatteja 😊, pidätkö ne kaikki itselläsi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näistä taimista riittää myös parvekeviljelyyn tyttärelle ja muutamalle ystävällekin. Taimien määrä on lisääntynyt viime päivinä entisestään ja taitaa ns. lähteä lapasesta tänäkin keväänä. Mutta ei se haittaa, tää on niin kivaa puuhaa.

   Poista

Kiitos vierailustasi blogissani! Kommenttisi ilahduttaisi minua.