Tarinasivut

3.6.2021

Kasvupaikkojen uudistamisesta

Oma, pieni hyötytarha löysi vuosi sitten paikkansa rantatontin kasvihuoneen läheltä rannan tuntumasta. Ensimmäisen kesän aikana totesin, että perinteiset kohopenkit eivät enää tuntuneet hyvältä, sillä kotipihassa olimme siirtyneet viljelylaatikoihin jo vuosia sitten. Tosin niissä on viimeaikoina kasvanut kehäkukkia, persiljaa ja jotain muuta, mikä ei edellytä juurikaan hoitotoimenpiteitä. Pääpainotus kesäiselle ajankäytölle kun on ollut Rantatalon puutarhassa

Talvella oli aikaa pohtia ja suunnitella muutosta ja esitellä ehdotus Miehelle. Vappuna idea oli kypsynyt jo toteutusvaiheen aloitukseen. Niinpä lehtikuusilankut saivat määrämittansa, ruuvit paikkansa. Nyt onkin kolme kehikkoa valmiina ja ilmassa leijailee ihanasti lapsuuden muistoihin vievä tervan tuoksu. Nämä kasvulaatikot kyllä kestävät tuulta ja tuiskua, kosteuseristetty sisäpuolelta huovalla ja ulkopuolelta tervalla.


Hyötytarha sijaitsee rannan tuntumassa


Samaan yhteyteen rakentui myös puutarhajätteiden kompostikehikko ja kasvulaatikoita ympäröivät sorakäytävät tasoitettiin. Kesäkurpitsat ja avomaan kurkut siirtyivät jo paikoilleen ja muiden lajien siemenet on kylvetty. Itämisen varmistamiseksi levitin harsot kehikoiden päälle, jotta kosteus ei haihdu taivaan tuuliin kesäkuun alun helteissä. Kasvulaatikot tulevat täyttymään useista perinteisistä lajeista kuten tilli, ruohosipuli, persilja, retiisi, nauris, erilaiset salaatit, sokeriherne ja papu. Vuosikymmenien tauon jälkeen raparperi liittyy kasvatettavien kasvien joukkoon, mutta se saa rauhassa vahvistua ja levitä omenapuiden alueelle istutettuna.

Nyt vain odotellaan malttamattomasti salaattitarpeita omasta tarhasta!


2 kommenttia:

  1. Viljelylaatikot ovat olleet jo pitkään hyvin suosittuja ja eipä todella mikään ihme.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, helpottavat kasvien hoitoa, kitkemistä ja kastelua - ja oma selkäkin pysyy kunnossa : )

      Poista

Kiitos vierailustasi blogissani! Kommenttisi ilahduttaisi minua.