Tarinasivut

24.4.2021

Taimien muuttorumba

Kylläpä kesti kauan taimien kasvatusaika kotioloissa. Tänä vuonna. Viime vuonna muutto Rantatalon terassille tapahtui jo maaliskuun alkupuolella. Nyt kasvit levittäytyivät kotona lähes jokaiseen talon huoneeseen ja tungosta alkoi olla ikkunoiden äärellä. Mikä pisimmälle kattoa kohti kurkotti, sai parhaimman paikan, kunnes talon naisihminen tuli ja tasapuolisuuden nimissä vaihtoi kasvien paikkaa - lähes joka päivä. Tukikepit ja nimikyltit olivat kyllä tarpeen, kun hujoppeja käännettiin ja siirreltiin. 

Kävi nimittäin kerran niin, että lähtiessään kotoa viikonlopun viettoon Rantatalolle, tämä naisihminen unohti jättää kasveilla valot. Voi kauhistus, mitä siitä seurasi. Sellainen kasvupyrähdys, että siinä jäivät kasvivalot kasvien varjoon. Mitäs mokoma unohti kasvinsa hämärään.

Vihdoin viime viikolla koitti taimien muuttopäivä. Kasvien uusi, määräaikainen koti on Rantatalon lasitetulla terassilla.  Laastipaljut saivat toimia muuttolaatikoina muutamien kilometrien matkalla.

Tomaatit valmiina muuttoon

Jos oli koti ollut täynnä taimia, niin auto se vasta täynnä olikin ja muuttoreissu piti tehdä kolmeen kertaan, ennen kuin kaikki kasvit olivat samassa osoitteessa. Puoli päivää meni asetellessa taimet uuteen kotiinsa.

Taimet uudessa sijainnissaan

Ensimmäisinä päivinä suojaan kasveja valkeiden, valoa hieman suodattavien verhojen avulla. Tosin sääennuste lupaa sadetta ja myrskytuulta, mutta varmuus kaikessa - tänä vuonna en halua polttaa suurilehtisiä paprikoita tai kurkun taimia auringon poltteella. Kuvassa näkyvän päätyikkunan rullaverhokin on pidettävä päiväsaikaankin melkein kiinni. Taimet saavat näinkin riittävästi valoa ja lämpöä.

Muutto lopulliseen kasvupaikkaan tapahtunee toukokuun loppupuolella, joten kuukauden verran taimet saavat oleskella terassilla. Itsekin saatan siellä viivähtää nauttimassa päiväkahvit puutarhan haravointien lomassa. On ihanaa päästä vihdoin tositoimiin - lumet ovat sulaneet ja järven jäät liikkeellä. Eiköhän se kesä tule tänäkin vuonna!

8 kommenttia:

 1. Paljon komeita taimia.
  Harmittaa hieman kun säät muuttuivat nyt hyvin viileiksi enkä uskalla siirtää taimia, tomaateista puhumattakaan, vielä kasvihuoneeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Samat tunnelmat täällä ja ennusteet eivät lupaa mitään huippusäätä toukokuullekaan. Huolesta suunniltaan kerroin harmitukseni miehelleni, joka hankki äitienpäivälahjan etukäteen : ) Paketista paljastui lämmitin, jos kasvit on pakko siirtää kasvihuoneeseen tilanahtauden vuoksi. Lähiviikot näyttävät, miten käy.

   Poista
 2. Onnittelut lämmittimestä. Se on kerrassaan oiva apu. Puhun kokemuksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. En vaan vielä osaa hahmottaa, miten pienentäisin 35 neliön kasvavia, jonka harja on neljän metrin korkeudessa. Eiköhän lämmitysalueen rajaamiseen kuitenkin jokin keino löydy

   Poista
 3. Aikamoinen muuttokuorma on teillä ollut, mutta varmasti taimet nyt nauttivat valoisammista ja väljemmistä oloista. Terassilla on varmaan viileämpääkin kuin asuintiloissa? Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heips, terassilla lämpötila on nyt noin 16 astetta, kun väliovi olohuoneeseen pidetään auki. Aurinkoisina päivinä tosin lämpötila nousee reippaasti, mutta näin alkuun pidän harsomaisia ikkunaverhoja kiinni kasvien suojana auringon poltteelta.

   Poista
 4. Upeita taimia. Meillä omat perennan taimet on niin pieniä että ne seilaa vielä mökin ja kodin väliä. Ei voi jättää vielä niitä mökille. Kohta ne lähtee mukaan Pohjois -Karjalaan mummolaan muutamiksi päiviksi ja sitten toivon että voisin ne jo jättää mökille kokonaan. Mies alkaa tekemään etätöitä siellä niin käydään kotona vain aina joku yö kerrallaan. Kaikkeen sitä alkaa eikä ole eka kerta 😁.
  Laita kuule postaus tulemaan siitä lämmittimestä olisi kiva nähdä millainen se on. Meillä tosin kasvihuone on vasta haaveissa. Hyvää loppuviikkoa ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, taimet saavatkin kokemusta kotimaan matkailusta ja karaistuvat samalla😆. Toivotaan, että tämän loppuviikon jälkeen sää lämpenee. Mukavaa loppuviikkoa ja ☀️viikonloppua!

   Poista

Kiitos vierailustasi blogissani! Kommenttisi ilahduttaisi minua.