Tarinasivut

10.7.2022

Vihdoinkin tositoimiin!

Omat kengät jalkaan ja menoksi - suuntana Rantatalon puutarha ja kasvihuone. Vihdoinkin jalkaleikkauksen jälkeinen 6-viikkoinen "könkkäisy" on takanapäin ja voin askeltaa varoen nurmikolla, pihakäytävillä ja metsäisellä mökkitielläkin. Pikkuhiljaa siis otan haltuun myös puutarhatöitä, joiden aloitus tapahtui - yllätysyllätys - kasvihuoneessa. 

Hurja viidakko harveni hieman, kun poistin tomaateista varkaita ja alaosien lehtiä, jotta ilma pääsee kiertämään paremmin. Säiden ja lämpötilojen vaihtelevuus sekä epätasainen kastelu ja lannoitus näkyvät joissakin lehdissä, mutta satoa näyttää tulevan runsaasti kaikista seitsemästä lajikkeesta. Listaan ne tähän, jotta jäävät itsellekin muistiin: Marmande, Golden Pear, Golden Currant, Tiny Tim, Supersweet, Ace, Moneymaker.


"Marmande"

 

Paprikat on nyt latvottu, sillä jokaisessa taimessa on useita paprikanalkuja ja kukkiakin. Suippopaprikoista "Astor" ja "Thor" ovat jo hyvässä vauhdissa, niin myös "minipaprikaksi" nimeämäni lajike, joka on omista siemenistä jo usean vuoden ollut käytössä ja jonka alkuperäistä nimikettä en muista. Kakkein pienimmät eli "Biguinhot" ovat jo myös raakileella.

"Astor"

Kasvihuonekurkut eivät saaneet lentävää alkua tähän kesään. Vasta kolmas kylvös (Bella, Furuta) iti kunnolla, mutta taimet saatiin istutettua kasvihuoneseen vasta kesäkuun puolivälissä. Onneksi kurkku on nopeakasvuinen kasvi. Kurkkujen kukinta on vasta nyt alkamassa, mutta ehdimme kyllä nauttia näistäkin herkuista kesän aikana. Mielenkiinnolla odotan myös viidakkokurkun satoa.

"Bella"

Siirryin tänä kesänä kasvattamaan kasvihuoneessa kasvit betonilattian päälle sijoitetuissa paljuissa. Huomasin, että kasvien hoito helpottui, kun kaikki paljut ovat suorissa riveissä, joiden välisillä käytävillä on helppo toipilaanakin liikkua. Lisäksi sain hankittua edullisesti vanhoja metallijalkaisia, kapeita työpöytiä, joiden päällä taimien ruukutus ja matalien kasvien kasvatus on ergonomisempaa työskentelyä. Tytär ja mieheni olivat alkukesän ajan erinomaisesti hoitaneet kasveja ja loppukesän ajan toimivat apureinani tarvittaessa. Iso kiitos ja kumarrus!

Ja sittenpä siirrynkin keittiöpuutarhaan, johon suunnittelemani vuoroviljely ei tänä kesänä toteutunut ihan suunnitelman mukaisesti. Se ei kuitenkaan haittaa, sillä kaikissa kasvulaatikoissa kasveille riittää energiaa - nehän ovat vasta toista vuotta käytössä. Alkukesästä harsojen alla taimettuivat nauris, porkkana, tilli, salaatit, kurkut ja kesäkurpitsat. Laatikoissa talvehtineet laventelit istutin ruukkuihin ja sitruunamelissa odottaa siirtoa. Nyt kaikki kasvit näyttävät hyvinvoivilta, mutta piakkoin alkaa niiden lannoitus ja harvennus sekä maa-aineksen kitkeminen. Koska heinäkuusta alkaen saadaan satoa useista vihanneksista, minulla useinkin osan sadon keruu jää liian myöhäiseen kesään tai syksyyn. Tilliä voi jo nyt alkaa pakastamaan. Avomaan kurkkujen kasvua pitää seurata koko ajan, ettei niistä tule liian paksuja. Kesäkurpitsat ovat seuraava seurannan kohde!Lopuksi ilahduttava havainto: viiniköynnöksissä on elämää! Viime kesänä kasvihuoneen  thermoruukkuihin istuttamani viiniköynnökset vaikuttivat menehtyneen kovan talven seurauksena. Toipilaana ollessa en kuitenkaan kiirehtinyt ruukkujen tyhjentämistä ja niinpä molemmat kasvit ovat pikkuhiljaa osoittaneet heikkoja elonmerkkejä ja nyt somerset seedless on jopa tuottanut pikkiriikkisen terttualun. Maltti on siis valttia puutarhurillekin!1 kommentti:

  1. Oli varmaan hauskaa päästä itsekin tekemään puutarhatöitä, vaikka näytti se apulaisiltakin sujuvan, kun kaikki on noin hyvässä kasvussa. Hienoa, että viinirypäleetkin ovat hengissä! Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista

Kiitos vierailustasi blogissani! Kommenttisi ilahduttaisi minua.