Tarinasivut

8.1.2023

Puutarhavuosi 2022

Kesäkauden muistoihin on kiva palata Lappalainen etelässä -blogin Nilan jo marraskuussa antaman haasteen avulla. Haaste on alunperin Hiidenkiven puutarhan Minnalta. Kiitos molemmille. Ehdin vastaamaan siihen vasta nyt, mutta toisaalta ihana oli uusi vuosi käynnistää näin pakkasen paukkuessa muistellen mennyttä kesää ja kaivellen samalla vanhoja, kesäisiä kuvia.

1. Mitä sellaista teit puutarhassa, mitä et koskaan ennen ole kokeillut ?

Viime kesänä vaivanneet liikuntarajoitteet jalkaleikkauksen jälkeen rajoittivat myös puutarhassa touhuamista siten, että pidättäydyin välttämättömissä, jo ennestään tutuksi tulleissa puuhasteluissa. 

2. Pysyitkö viime tekemissäsi puutarhasuunnitelmissa ?

Hieman toteutus oli suunnitelmia suppeampi, mutta yllättäen hyötykasvien sato oli suunnitellun mukainen. Kesäkukkia oli aiempia vuosia vähemmän ja niiden sijoittelu oli keskitetympää, jotta kastelu helpottui.

3. Tuliko puutarhaasi kesän aikana uusia kasveja?

 Uusia kasveja ei istutettu, mutta syksyllä valeistutukseen ilmestyi muutamia pensaita, jotka odottavat ensi  kevään istutuksia.

4. Menetitkö kasveja? 

Varsinaisesti mikään ei joutunut hukkaan, mutta joidenkin perennojen kukinta jäi vähäiseksi, mikä saattoi kyllä johtua vain lannoituksen puutteesta. 

5. Mitä sellaista haluaisit puutarhaasi, mitä et ole vielä (kään) saanut? 

Tämä ei liity kasveihin, mutta Rantatalon puutarhaan rakennettiin pari suurta terassia, joista vesirajan tuntumaan rakennetun pation kalustuksena on ainoastaan puinen puutarhakeinu. Patiolle toivoisin puista pöytäryhmää, jotta saataisiin toinen, varjoisa ruokailupaikka paahteisen, talon yhteydessä olevan terassin lisäksi.

6. Mikä asia viime puutarhakaudelta tulee aina muistuttamaan kesästä 2022 ?

Toipilaana jouduin istuskelemaan joutilaana, vaikka sormet syyhysivät kaivelemaan kukkapenkkiä ja kitkemään omenatarhaa. Tästä koitui ihan mukava asia - opin oleskelemaan puutarhassa ilman, että koko ajan havainnoin tekemättömiä töitä. Nautin istuskellessani auringossa tai vilvoittavassa tuulessa katsellen alati säiden mukaan muuttuvaa järvimaisemaa.

7.Mikä on suurin saavutuksesi puutarhassa viime vuonna?

Maltti oli valttia ja opin pyytämään muiden apua sen sijaan, että olisin yrittänyt yli voimieni riskeeraamalla toipumisen. Tästä annan itselleni arvosanaksi 10+.

8.Mikä oli paras ostoksesi/hankintasi? 

Tilasin kesällä suuren määrän kukkasipuleita istutettavaksi syksyllä. Onneksi, sillä tilauksen tullessa olin jo lähes toipunut ja sain kuin sainkin kaikki sipulit istutettua suunnitelluille alueille.

9. Tuliko tehtyä virhehankintoja? 

Viime kesänä ei tullut hankittua mitään, mikä olisi jälkikäteen harmittanut. Voi olla, että hankinnat sitten tuplaantuvat alkavan kasvukauden aikana. Tarina kertoo sitten myöhemmin, miten käy.

10.  Mitä kasvi yllätti sinut positiivisesti?

 Itse asiassa kaikki kasvihuoneen kasvit siinä mielessä, ettei kirvoja, jauhiaisia tai muita ötököitä ollut kilpailemassa sadosta. Ihme juttu, sillä tomaatit ja paprikatkin olivat niin huippulaatuisia.

11. Mikä kasvi oli suurin pettymyksesi? 

Viiniköynnösten toinen kasvukausi oli hieman ongelmallinen. Ensin näytti että molemmat lajikkeet eivät kestäneet talvea eikä niissä näkynyt elonmerkkejä pitkiin aikoihin. Lopulta silmuja alkoi aueta, mutta toiseen thermoruukkuun iskivät muurahaiset, jolloin ruukku kiikutettiin kiireesti kasvihuoneesta ulos saamaan suihkutusta. Muurahaiset piti karkoittaa myös kasvihuoneesta, johon ne olivat löytäneet reitin yläkattoluukusta. Lattiamateriaalina on betoni, joten viiniköynnösten varsia pitkin muurahaiset laskeutuivat multaan munimaan. Muurahaisten hävitysurakka näytti tehoavan, sillä loppukesän kasvihuone sai olla niiltä rauhassa ja viiniköynnösruukkukin saatiin siirrettyä takaisin lämpimään.


12. Mihin käytit suurimman osan puutarhabudjetistasi?

Suurimman kustannuksen aiheutti kasvihuoneen kaikkien kasvulaatikoiden vaihtaminen 60 litran paljuihin. 25 paljua multineen on huomattavasti helpompi tarvittaessa siirtää paikasta toiseen kasvihuoneen betonilattialla esim. nokkakärryn avulla kuin jätti-isot ja painavat kasvulaatikot. Kasvuolosuhteet näyttivät paljuissakin olevan kohdillaan, sillä satoa saatiin hyvin.

13. Mitä opit? 

Puutarhatöistä voi tarvittaessa "lomailla" hetkisen . Luonto tekee itse parhaansa ja mitäs sitten, vaikka rikkaruohotkin kukkivat alppiruusujen rinnalla omenatarhassa. No, ehkä ne ensi kesänä eivät siellä saa rehottaa, sekin jää nähtäväksi.

14. Odotatko tulevaa/ alkanutta kasvukautta?

Malttamattomasti odotan päivän pidentymistä ja auringon näkyviin tuloa. Vielä ei kalenterissa ole siementen kylvöaikoja merkittyinä, mutta pian alkaa siemenpussien lajittelu ja uusien siementen hankinta. 

Kohta saadaan taas nauttia kevättalven aurinkoisista päivistä, 

mutta nautitaan nyt ensin lumisesta talvesta talventörröttäjineen!

 

4 kommenttia:

  1. Kiitos tästä postauksesta oli mukavaa lukea ajatuksiasi . Nyt varmaan innolla odotat kevättä kun olet taas kunnossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulipa pitkä tauko blogiini, mutta kiva oli lukea kommenttisi. Tästä se uusi kasvukausi taas käynnistyy.

      Poista
  2. Kiitos osallistumisesta! Aiempina vuosina haaste onkin kiertänyt vasta tässä vuodenvaihteessa ja alkuvuodesta, mutta tänä vuonna sen toivottiin lähtevän liikkeelle aiemmin. Ei siis haitannut lainkaan pohdiskella vielä viime kesää tähän aikaan :)
    Tuollainen "pakkoloma" puutarhasta opettaa monenmoista. Toisaalta on varmaan hyvin mielenkiintoista vain seurailla puutarhan kasvua ilman että on itse koko ajan puuhaamassa jotain. Ja todella hienoa, että kasvihuone antoi runsaan ja ensiluokkaisen sadon. Keväällä sinua sitten odottaakin valtaisa kukkaloisto, kun syksyllä istuttamasi kukkasipulit alkavat kukkia. Niitä kuvia on meidänkin kiva odotella.
    Mukavaa alkanutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna kommentistasi, valitettavasti en sitä aiemmin päässyt lukemaan. Nyt elämä taas kantaa ja innokkaasti odotan lumien sulamista.

      Poista

Kiitos vierailustasi blogissani! Kommenttisi ilahduttaisi minua.