Tarinasivut

6.11.2022

Jokainen kausi on omanlaisensa

Marraskuu! Niin uskomattomalta kuin se tuntuukin, vuosi 2022 alkaa pian olla taputeltu. Tämä vuosi toi edetessään itselleni monenlaisia haasteita, mutta motto "haasteet on tehty voitettaviksi" sai ponnistamaan sisukkaasti päivä kerrallaan eteenpäin. Odotan jo uuden kasvuvuoden alkua sydän toivoa täynnä!

Vakaasti olin päättänyt toteuttaa säännölliset postailut blogiin, mutta elämä päätti toisenlaisesta priorisoinnista. No, siitä ei sen enempää valitusta. Nyt vain "etiä päin, sanoi mummo lumessa". Ja luntahan täällä susirajalla jo saatiinkin mukavasti tänä aamuna.

Puutarhan syystyöt saatiin tehtyä ajallaan. Nyt voi siis ihan rennosti kantaa koivuklapeja sisään, sytyttää tulen uuniin - ja alkaa suunnittelemaan seuraavaa puutarhakautta. Ihanaa!

Havaitsin Tuplasti terapiaa -blogin lokakuussa heittämän - ilmeisestikin avoimeksi haasteeksi tarkoitetun - "Kuusi kuvaa kesästä" -haasteen. No, kuvia tuli kyllä napsittua niin rantatalon puutarhassa kuin myös kotitalon puutarhassa ja etenkin kasvihuoneessa. Kuvattavaa on kesäisin paljon, mutta päätin pitää julkaisun hyvin simppelinä. Tässä  maistiaisia minun kukkakesästäni.

 

Omenatarhan tuoksu ja kukkien runsaus saivat jälleen tuntemaan kesäajan huumavan ihanuuden. Loppukesän omenasato oli aiempaa niukempi, mutta omenasosetta tuli kuitenkin tehtyä entiseen malliin.

Toisinaan luonto yllättää iloisesti. Ahopäivänkakkarat kukkivat omenatarhassa ja näyttävät leviävän itsenäisesti maanpeitekasvien seassa. Annan näiden kukkien kukkia aivan rauhassa ensi kesänäkin.

Tammikuussa kylvetyistä pelargonioiden siemenistä kasvoi kesäksi mahtavat kasvit, jotka jaksoivat kukkia runsaasti myöhäiseen syksyyn saakka. Syksyllä otin parhaimmista väreistä pistokkaita, jotka talvetan ruukuissa kotona yläkerran ikkunan ääressä. Toivottavasti osa taimista selviävää kevääseen, sillä haluan kasvattaa näistä monivuotisia emokasveja.

Mustasilmäsusannat yllättivät minut iloisesti kasvamalla siemenistä mahtaviksi köynnöksiksi. En valitettavasti saanut poimittua siemeniä niistä  ensi kevättä varten, mutta ehkäpä ensi keväänä onkin maljaköynnösten vuoro kukkia rantatalon tuulensuojaisella seinustalla.

Nämä sarviorvokit ovat aiempien vuosien kasvien siementämiä ja niitä löytyy puutarhassamme useista eri kohdista. Luonto hoitaa monimuotoisuuden lisäämisen ihan itse, ellei sitä mene liian kovasti rajoittamaan. Pölyttäjät ainakin tykkäävät!

Nyt alkaa hetkeksi kotipuutarhurin lepokausi. Kodin viherkasvitkin saavat hengähtää, sillä lannoittaa en aio ja niukasti kastelen, mutta valoa niille kuitenkin tarjoan pimeimmät kuukaudet. Nyt on aikaa käsitöille ja muille puuhille, kunnes alkavat sormet syyhyämään kaapin hyllyille säilöttyjen siemenpussien läpikäyntiin. Eihän siihen ole enää kuin reilu pari kuukautta, kun ensimmäiset siemenet kylvetään! 


9 kommenttia:

 1. Oi, siellä teillä on satanut jo lunta. Täällä meillä mennään vielä reilusti plussan puolella.
  Puutarhatyöt ovat täälläkin niin sanotusti "pulkassa". Nyt käynnistyi sitten ajankohtaan kuuluva villasukkien neulominen. Kohta myös jouluvalmistelut ovat edessä.
  Mukavaa sunnuntai-illan jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunta tuli ja se kylläkin suli, mutta antoi samalla muistutuksen, että kaikki puutarhan työvälineet yms. pitää raivata pois ennen pysyvää lumikinosta. Puikot ovat heiluneet ahkerasti täälläkin ja sukkaa pukkaa. Mukavaa marraskuun jatkoa!

   Poista
 2. Kohta varmaan lumirintama ulottuu tänne eteläänkin, vaikka 10 seuraavaa vuorokautta näyttäisi mittari keikkuvan melkein +10 asteessa.
  Kauniita kukkakuvia. Kyllä niitä kannattaa kesällä napsia muistikortin täydeltä. Onpa sitten herkuteltavaa tällaisina harmaina sadepäivinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tämä harmaa aika ei kestä pitkään, sillä lumi suli täältäkin ja nyt on kyllä niin pimeääkin. Mukavaa talven odotusta sinne eteläänkin!

   Poista
 3. Näihin pimeisiin ja harmaisiin päiviin ovat kesäiset kukkakuvat mitä parhainta lääkettä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin! Talvella, puutarhan lepokaudella, ehtii toivottavasti järjestellä kuvat omiin kansioihinsa. Nyt on sellainen sekamelska viime kesän kuvissa, joiden määrä on kyllä huikea.

   Poista
 4. Hyviä taukohetkiä puutarhasta. Kohta taas jatketaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Riitta! Mukavaa "lepokautta" sinullekin puutarhahommista.

   Poista
 5. Meilläkin satoi sunnuntaiaamuksi useamman sentin lunta. Ei sitä lystiä kauaa kestänyt ennen kuin vesisateet ja musta maa taas palasivat. Vaikka onkin vielä melko aikaista, toivoisin silti pysyvien lumien satavan pian. Tämä pimeys väsyttää.
  Suloiset kuusi kuvaa kesästä. Värien ja auringonpaisteen kyllästämiä kuvia on kiva katsella pimeään vuodenaikaan. Mukavaa marraskuun jatkoa!

  VastaaPoista

Kiitos vierailustasi blogissani! Kommenttisi ilahduttaisi minua.